Tietoa Bio-Klaanista

Lyhyesti

Me olemme omalaatuinen joukko taiteilijoita, kynäniekkoja, muusikkoja, pellejä, filosofeja ja muita sekopäitä, joita yhdistää historia. Enempää sinun ei tarvitse tietää, mutta jos välttämättä tahdot, lue sitten eteenpäin, mutta omalla vastuulla.

Mikä on Bio-Klaani?

Bio-Klaani on 25.5.2006 perustettu suomalainen keskustelupalsta, joka syntyi LEGO Groupin BIONICLE-lelusarjan suurimpana ja ainoana suomenkielisenä keskustelupalstana. BIONICLE-sarjan tarinan loputtua vuonna 2010 ja jäsenistön vartuttua sivuston painotus siirtyi kuitenkin vaiheittain muihin jäsenkunnan kiinnostuksiin. BIONICLE-innostus on jäänyt elämään pääasiassa Klaanin virallisen tarinajatkumon Klaanonin nimissä. Nykyään Bio-Klaanin voisikin ajatella olevan suhteellisen kiinteä nettikaveriporukka.

Historia

2006–2012

Olipa kerran pieni tyttönen nimeltä Tawa. Hän päätti hämähäkkiystävänsä Visokin kanssa perustaa foorumin kiinnostuksensa kohteelle. Elettiin vuotta 2006, jolloin tällaiset keskustelufoorumit olivat vielä suosiossa, kun taas nykyään Facebook tuntuu murhanneen valtaosan keskustelupalstoista, ellei lukuun oteta iltapäivälehtien spämmiportaaleja.

25. toukokuuta 2006 Foorumi.info-sivustolle syntyi Bio-Klaani numero yksi. Jäseniä oli vähäisesti ja sääntöjäkään ei juuri ollut, mutta lapsilla oli hauskaa. Mikäs siinä.

Sitten saapui henkilö, joka MasterKonguna tunnettiin, ja löysi Klaanin. Hän kehitti kieron suunnitelmansa päästä ylläpitoon: hän loi uuden foorumin, LeMetrun, jonka avulla hän varasti vanhoja Klaanin käyttäjiä ja haali paljon uusia. Sanotaan, että LeMetru kaatui omaan mahdottomuuteensa, mutta tämä oli vain hämäystä: MasterKongu kun huolittiin ”ylläpitotaitojensa osoittamisen ansiosta” Bio-Klaanin administoon LeMetrun tarinan päätyttyä. Hän oli onnistunut nousemaan valtaan.

Kerranpa muuan käyttäjä nimeltä Guardian ylennettiin Klaanin adminiksi, Suuri henki yksin tietää, minkä kummallisen päähänpiston seurauksena, ja siitä alkoi sääntöjen aikakausi. Guartsu nimittäin osoittautui eräällä tavalla nimimerkkinsä veroiseksi, tiukaksi sääntöjen valvojaksi. Myös Umbrana tunnettu jäsen sai ylennyksen, nimittäin Klaanin ensimmäiseksi moderaattoriksi. Hänen tehtävänsä oli valvoa sääntöjen noudattamista. Jäseniä tulvi sisään, Klaani kukoisti kuin lihansyöjäkasvi hyönteisten pesässä.

Foorumi.info alkoi syöttää klaanilaisille häiriintyneitä mainoksia (ja tähän aikaan AdBlock Plus oli ilmeisesti lapsiparoille hieman tuntematon käsite), joten oli aika muuttaa. Uudeksi foorumialustaksi valittiin Invisionfree, joka palveli vuosikaudet uskollisesti, eikä siinä varsinaisesti ollut edes mitään vikaa, paitsi ehkä periaatetasolla, mutta koska kukaan Invisionfreen työntekijä ei ilmeisesti vahtinut sellaisten käyttöehtojen toteutumista, kuten englanninkielisyyden pakotetta, kaikki oli hyvin. Kun Bio-Klaani II julkaistiin 27. helmikuuta 2007 ja käyttäjät pääsivät sisään, Foorumi.infon Klaani suljettiin ja käyttäjät ohjattiin liittymään uudelle foorumille, vaikka se toki vaatikin totuttelua, mutta eikös kaikki aina vaadi?

Käyttäjiä oli paljon, joten kaivattiin lisää moderaattoreita. Umbra ensimmäisenä moderaattorina sai aseman päämoderaattorina, ja uusiksi moderaattoreiksi valittiin nimimerkit DarkNorik ja Takadox (paremmin tunnettu nykyään Doxina, vielä paremmin ehkäpä Sankona tai Vesisankona). Klaani sai myös chatin, mikä oli ehkä historian paras tai huonoin idea, kuten jälkeenpäin on havaittu.

Tawa järjesti maskottikilpailun, ja raivokkaan maskottikilpailemisen jälkeen voittajaksi selviytyi Biohilatorin piirros Ussal-ravusta. Otus nimettiin Nöpöksi. Se on koristanut Klaanin banneria kauan, ja jäi elämään Klaani III:n aikaankin faviconina.

23. kesäkuuta MasterKongu perusti ÄmKoon veljeskunnan, joka oli esiintynyt jo ensimmäisen foorumin aikaan ilmeisesti vitsinä. Se oli ”vapaaehtoisprojekti Klaanin parantamiseksi”, ja jäsenten tuli täyttää tietyt kriteerit. Projektista tuli suosittu, varmaankin ÄmKoon suosion vuoksi, vaikka se ei saanutkaan juuri mitään aikaan.

Eräänä kauniina päivänä Dox ilmoitti katoavansa iäksi, jolloin hänet moderaattorin ominaisuudessa korvattiin Pridak-nimisellä jäsenellä. Hän ei kyllä lopultakaan lähtenyt minnekään – kaikkihan tietävät, miten addiktoiva Klaani on, suorastaan vaarallinen –, mutta Pridakin annettiin pitää asemansa. Sitten MasterKongu ja DarkNorik mystisesti katosivat. Kohun nostanut tapaus korotti käyttäjän VezonAndKardas (lyhyemmin VAK) moderaattorin asemaan. Myöhemmin myös jäsen Paaco ylennettiin moderaattoriksi, ja kun Dox häipyi oikeasti, hänen tilalleen värvättiin jälleen uusi moderaattori, BladeVezon. Doxin tilalle siis oli yhteensä hankittu kaksi uutta moderaattoria. Ehkä siinä oli järkeä vuonna 2007.

Syyskyy saapui, ja Tawa tiedusteli apua SALAISEEN PROJEKTIIN, joka paljastui myöhemmin Bio-Klaani Onlineksi. Kamalalla Spruz-alustalla julkaistu yhteisöpalvelu, joka julkaistiin joulukuussa, sisälsi käyttäjäprofiilit ja kuvagallerian. Muutaman kuukauden kuluttua, huhtikuussa 2008 siirryttiin käyttämään Ning-alustaa, joka osoittautui myöhemmin perkeleelliseksi pahuuden ruumiillistumaksi. Se toimi kuitenkin hyvin siihen asti, että sen omistajat päättivät ruveta rahanahneiksi paskiaisiksi. Saimme aiemman version toimintojen lisäksi blogit ja videoiden latauksen. Melkein jopa suomen kielenkin, ihmeellistä! Huhtikuussa julkaistiin myös ”Bio-Klaani rope”, jäsenten Vader, Pridak ja matoro (myöhemmin Matoro The Blacksnow) ylläpitämä tekstiroolipeli (ja Snowie oli moderaattori!!!), joka oli oleva yksi Klaanonin syntyyn johtavista tekijöistä.

Bio-Klaani III

Kesällä 2010 ÄmKoo palasi. Foorumin ulkoasuun saatiin pari muutosta. Erään illan päätteeksi mafia valtasi Klaanin chatin. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että chatissä vallan ottivat niin sanotut chatmoderaattorit, joiksi mielivaltaisesti valittiin klaanilaiset Paavo12, Summerganon, Keetongu, Makuta Nui, Matoro The Blacksnow ja Killjoy.

Vuonna 2011 heräsi ajatus oman palvelimen ja domainin hankkimisesta: Ning rupesi vainoamaan Bio-Klaani Onlinen käyttäjiä vaatimalla sivuston muuttumista maksulliseksi. Hetkeksi Ningille löytyi korvaaja, Wall.fm, joka tosin kuukausien hyvän toiminnan jälkeen otti BKO III:n panttivangiksi väittäen, ettemme saa sivustoa takaisin käyttöömme, ellemme maksa lunnaita. Olimme ilmeisesti ylittäneet sisällöllämme tilarajoituksen.

Asialle ei voinut tehdä mitään.

Sitten, 6.6.2012 julkaistiin ensimmäinen versio Bioklaani.fi-sivustosta. Painiskelimme pitkään WordPressin ja BuddyPressin kanssa, koska vaihtoehtona ne näyttivät parhaalta (tai niin Kepe ainakin väitti). Vaikka ongelmia oli (ja paljon onlikin, ainakin välillä), meillä oli ainakin itsemääräämisoikeutemme! Loppujen lopuksi eräässä epämääräisessä uusivuosimiitissä klaanilaiset kyllästyivät jatkuviin hankaluuksiin ja päättivät tärvellä koko sivuston. Tuhkasta nousi feeniks-lintuna phpBB:llä pyörivä foorumi, johon myös chat oli integroitu. Tällä mennään.

Ylläpito

Paha Tetrarkia (byrokratinen ylläpito (eli ”adminit”))

Tawa

Tawa on Bio-Klaanin niin sanottu juuriadmin ja perustaja. Koska hän on juuri, hän on tärkeä osa Klaania. Ei sillä, että hän paljon ylläpitohommia tekisi, mutta hän on juuri. Tiedättehän. Me kaikki rakastamme Tawaa. Tawa on myös taiteilija, vaikkei välttämättä aina arvostaisikaan omia teoksiaan. Me muut arvostamme.

Jos Killjoyn annettaisiin sanoa sanansa, Tawan kuvaukseen tulisi kenties lisätä, että hän on täysin kaheli, mutta emme anna Riemulle sitä mahdollisuutta, emmehän.

Visu

Visokki – usein Visu, Viz tai Vizu – on toinen Klaanin perustajista. Koko Klaanin sanotaan syntyneen hänen vanhoista kotisivuistaan, joten eipä ilman häntä olisi Klaaniakaan. Varmaan. Tarina kertoo, että Tawa teki hänestä adminin, koska ei jaksanut muuttaa hänen virheellisesti rekisteröitynyttä nimeään ”visokki” muotoon ”Visokki”. Jos sellaiseen uskoo. Kukaan ei pakota uskomaan. Mutta kannattaa muistaa, että Visokki pääsee pääsi sisään.

Gurvana

Guardian – tunnetaan myös lempinimillä Guartsu, Gurvana, Gurttu, Gee, gurkuma, ja muut mahdolliset variaatiot – on sääntöjen isä (tai oli, kunnes Killjoy tapahtui), aprillipäivien järjestäjä, Klaanonin pääjuonen mastermind ja varmasti myös jotain muuta, mutta eipä kauheasti tule enää mieleen. Gurvana on hieno mies.

Märvänä

Don Valentino Delucci – yleensä vain Don… taikka Donny tai joskus harvoin Märvänä, tunnettiin aiemmin nimellä MasterKongu (joka on nykyään kirosanaan rinnastettavissa), lyhyemmin MK, josta johtuu lempinimi Ämkoo – on Klaanin neljäs admin, jonka adminius on nykyään kyllä käytännössä nimellistä (aivan kuin noiden muiden ei olisi) joka toimii nykyään suurimmaksi osaksi ulkoasuvastaavana. Pitkän poissaolonsa jälkeen hän palasi, eikä Klaani ikinä toipunut hänestä. Hän myös on taiteen ystävä ja on taiteillut ison kasan klaanilaisiakin viihdyttäviä kuvia.

Team Teknoräpellys (tekninen ylläpito (eli ”Teknodiktaattorit”))

Kepe

Kerosiinipelle – eli Pelle Kerosiini, lyhyesti aika usein Kepe, myös Kepson, Hyrrä, Hygge, Spinny, Rättu, Rättulan mummo, Nanofus Hyrricus Rätzinger ja kaikkea muuta kamalaa – on Klaanin tekninen asiantuntija. Vaikka hänen tietämyksensä tietokoneista on ylivertainen, käytännössä Manfred hoitaa kaiken työn, mikä voi johtua siitä, että mikään Kepen elämässä ei ikinä etene.

Manu

Makuta Nui – nykyään useimmiten Manfred, lyhyesti Manu, Manny tai jokin muu variaatio – on paha lonkerojumala, kielioppinatsi ja lapinnoita. Syystä tai toisesta hän saa enemmän aikaan kuin Kepe. Manfred pitää itsensä ja tuotostensa mainostamisesta ja saattaa häikäilemättömästi ujuttaa piilomainontaa sellaisiinkin neutraaliutta vaativiin teksteihin kuin Bio-Klaanin ylläpidon esittely. Hän myös tekee musiikkia taiteilijanimellä Crudelis Diabolus, käykää vilkaisemassa. ;)

Neny

Nenya – lyhyemmin Neny, Nenä tai Nen – on Galadriel. Koska kumpikaan edellä mainituista neropateista ei ole missään vaiheessa elämäänsä viitsinyt opetella PHP-ohjelmointikieltä, Nenya värvättiin täyttämään aukko, jos näin on sopivaa sanoa. Ehkä ei ole. Hänen tietonsa on pelastanut Klaanin useamman kuin yhden kerran.

Joy

Killjoy – virallisemmin Mr.Killjoy tai General Killjoy (eng. Kenraali Killjoy), myös Riemu, Joiku, Jögge tai lyhyesti Joy – on Kajaanin ikioma natsi, jota ilman mitään ei ikinä tapahtuisi (uskoisin). Hän on mukana useissa projekteissa ja saa kokeilemalla aikaan sillä välin, kun muut miettivät teoreettista ratkaisua. Heil Killjoy!

Killjoy toimi jonkin aikaa myös Klaanilehden taittajana, mutta nykyään homman hoitaa päätoimittaja Summerganon.

ELKOM

Herra ChatBot ELKOM on vanhan chatin viehättävän joskin kovaäänisen rouva ELKOMin poika. Hän asustaa Klaanin nykyisessä chatissä ja ilmoittaa sisään ja ulos kirjautuvista ihmisistä sekä muista mahdollisista ilmoittelua vaativista asioista. Bioklaani.fin puolella Kepe kulkee usein pukeutuneena ELKOMin nahkaan, mikä voi kuulostaa kovin moraalittomalta ja Herra ChatBotin kannalta tuskalliselta, mutta todellisuudessa Kepe ei tarkoita mitään pahaa. Se ei ehkä pelasta ELKOMia julmalta nylkemiskuolemalta, mutta kenties Kepelle voi antaa anteeksi.

Miten tämä sivusto pysyy kasassa?

Vastaus: ei se pysykään. Sivustomme pohjana on tunnettu ja ilmainen phpBB-foorumialusta. Sivuston ulkoasun on suunnitellut Don ja sovittanut paikalleen Manfred. Bannereiden taiteesta vastaa suurimmaksi osaksi Don, mutta myös muiden tekemiä bannereita saattaa näkyillä toisinaan sutkaan vaihtuvassa bannerivirrassa.

Klaanon-sivusto ja Klaanilehti käyttävät WordPress-blogialustaa.